In Bolivia werkt de Italiaanse organisatie MLAL (Movimiento Laicos para América Latina) volop aan een jeugdcentrum : Qalauma.
Tot nu toe worden minderjarigen vanaf 16 jaar opgesloten onder de volwassenen. Er is bijna geen begeleiding hoewel de wet stelt dat er voor jongeren van 16 tot 21 jaar aparte gespecialiseerde educatieve centra moeten zijn. Zoals alle gevangenen in Bolivia worden de jongeren in gevangenissen van La Paz momenteel aan hun lot overgelaten. Door de autoriteiten verwaarloosd zijn ze vaak ook slachtoffer van medegevangenen (mishandeling, gedwongen drugsgebruik, verkrachting, het opknappen van ‘vuile' werkjes, etc.). Daarbij komen: gebrek aan onderwijs en opvolging, huisvesting (een cel moet je kopen of huren) en degelijke voeding.
Qalauma moet daar verandering in brengen. De MLAL ijverde voor een samenwerkingsverband tussen verschillende instellingen en voor de realisatie van dit centrum voor de jongeren van La Paz.
De naam komt uit het Aymara, de taal van de lokale indiaanse bevolking, en betekent zoveel als “een druppel water die de steen bewerkt”. Hoe hard de steen ook is, als er lang genoeg water op druppelt, zal hij van vorm veranderen. De jongeren kozen zelf deze naam voor ‘hun' centrum. Zij werden van bij het begin betrokken bij het project. Qalauma wil geen nieuwe gevangenis zijn maar een centrum waar nieuwe kansen gecreëerd worden en waar educatie centraal staat.
Voor dit project engageert de vzw Without Walls zich om bij te dragen voor de bouw en de inrichting van de bibliotheek en van een kleine boerderij (met serres en kleinvee). De bibliotheek zal dienen voor studies (bijwerklessen, opzoekwerk, alfabetisering, …) en als sociocultureel centrum (therapieën, debatten, culturele activiteiten, muziekrepetities, etc.). Op de boerderij zullen de jongeren leren hoe ze groenten moeten kweken en dieren verzorgen maar ook hoe ze een minibedrijfje kunnen runnen. Door te focussen op eigen groenteteelt, bevordert men meteen ook een gezonde voeding voor alle jongeren in het centrum.